България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сделката за ЧЕЗ е една от най-мащабните за правителството ни, смятат политолози

Без участието на държавата тя не може да бъде осъществена, коментира Мария Пиргова пред Bulgaria ON AIR

02.03.2018 | 09:01 Редактор: Василена Василева
Сделката за ЧЕЗ е една от най-мащабните за правителството ни, смятат политолози

Докато политиците се карат, сделката по продажбата на ЧЕЗ се превърна в една от най-коментираните теми и от обикновения българин.

"Това е една от най-мащабните сделки, с които правителството ни се е заемало, тъй като без неговото участие тя на практика не може да бъде осъществена. Гинка Върбакова от своя страна показа високо ниво на интелигентност по време на вчерашното изслушване пред депутатите от комисиите по енергетиката и за контрол на службите за сигурност", коментира в студиото на "България сутрин" политологът Мария Пиргова.

Собственикът на "Инерком България" Гинка Върбакова обясни скандала около сделката ѝ за покупка на бизнеса на ЧЕЗ в България с интересите на отпаднали в конкурса кандидати.

Тя заяви, че се прави опит сделката да бъде осуетена "чрез оказване на политически натиск в България и Чехия заради икономически интереси на вече отпаднали кандидати" върху купувача и продавача.

Пред Bulgaria ON AIR Maрия Пиргова посочи още, че българинът реагира най-вече, когато се посяга към собствеността му. А сътресението от своя страна е голямо, тъй като правителството на практика не може да обясни кой купува. Налице са и огромни противоречия в твърденията на премиера Борисов, което означава, че държавата има участие в сделката.

"Въпреки, че към момента няма обективни предпоставки за резки движения в управлението, тази сделка безспорно променя политическата ситуация в страната", подчерта политологът Първан Симеонов.

По думите му правителството ще се опита да превърне "дефекта в ефект". 

"Борисов направи две много прости неща. Първо горещо се разграничи от сделката, след което заяви, че държавата трябва да вземе участие в нея. С ясната представа, че това ще се хареса на обществото", каза Симеонов.

Експресно телефонно проучване на "Галъп интернешънъл" показа, че едва 7 на 100 от запитаните българи не са чули за сделката. 72% от анкетираните определят сделката като неприемлива. А едва 16 на 100 смятат случващото се за нормално.