Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Сделката за ЧЕЗ не касае цената на тока, категорични са от ГЕРБ

Българските граждани няма да бъдат засегнати, подчерта зам.-председателят на енергийната комисия в НС Валентин Николов пред Bulgaria ON AIR

01.03.2018 | 20:11 Редактор: Василена Василева
Сделката за ЧЕЗ не касае цената на тока, категорични са от ГЕРБ

Сделката за ЧЕЗ не касае цената на тока. Тя се определя от КЕВР и българските граждани няма да бъдат засегнати по абсолютно никакъв начин от покупката или продажбата, за тях на практика няма никакво значение кой е собственикът на дружеството. Това посочи в студиото на "Денят ON AIR" депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на енергийната комисия в НС Валентин Николов.

"Това не е стратегически обект по смисъла на закона. Той просто притежава критична инфраструктура. ЧЕЗ представлява едно търговско дружество, което в момента не е притежание на български инвеститор", подчерта още той.

По-рано днес собственикът на "Инерком България" Гинка Върбакова обясни скандала около сделката ѝ за покупка на бизнеса на ЧЕЗ в България с интересите на отпаднали в конкурса кандидати.

Пред депутатите от комисиите по енергетиката и за контрол на службите за сигурност тя заяви, че се прави опит сделката да бъде осуетена "чрез оказване на политически натиск в България и Чехия заради икономически интереси на вече отпаднали кандидати" върху купувача и продавача.

Пред Bulgaria ON AIR Валентин Николов подчерта, че собствеността трябва да бъде разграничена от управлението. И обясни, че Гинка Върбакова категорично е заявила, че нама да пипа мениджмънта с изключение на надзорния съвет, над който един собственик задтлжително трябва да има поглед.

"Регулаторът от своя страна беше категоричен, че ако собственикът вреди на компанията и на потребителите, независимо от това кой е той, има достатъчно инструментариум, за да повлияе на случващото се. Може да му наложи административни санкции или пък да му отнеме лиценза", допълни още зам.-председателят на енергийната комисия в студиото на Кузман Илиев.

Вижте повече във видеото!