България сутрин

Всеки делник от 7:00
още

Грипът все още е тук, нищожен процент българи се ваксинират

Най-засегнати са децата до 15 години, защото нямат имунитет, посочи епидемиологът проф. Мира Кожухарова пред Bulgaria ON AIR

08.02.2018 | 08:09 Редактор: Тодор Петров
Грипът все още е тук, нищожен процент българи се ваксинират

Грипната епидемия изобщо не е свършила. Тази година виждаме много интензивна грипна епидемия, обяви епидемиологът проф. Мира Кожухарова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Регистрирани са 198 болни на 10 хил. население - или около 140 хил. души, заболели от грип и остри респираторни заболявания.

Тя подчерта, че броят на ваксините, които са използвани в България, е много нисък - едва около 2% от населението е ваксинирано срещу грипните вируси. Проф. Кожухарова посочи, че у нас водещ е грипният вирус тип Б - "Ямагата". Ако бихме се ваксинирали срещу грип, бихме били защитени - много условности има, отбеляза тя.

"Вчера излезе официално съобщение от водещите директори в областта на заразните заболявания в Европа. Те изразяват огромното си безпокойство, че имунизациите за грип стават все по-малко. Специално посочват, че децата до 5 години в много малко страни са в групите, за които се препоръчва имунизация", обясни гостът в "България сутрин".

Епидемиологът акцентира върху факта, че децата между 4 и 15 години са най-засегнати от грипа и боледуват най-често, защото нямат имунитет. Положителното е, че усложненията при тях се появяват много по-рядко, отколкото при възрастните. 

Проф. Мира Кожухарова каза още, че вероятността грипът да повали повторно не е много голяма, но все пак съществува. Тя посочи, че имунитетът е специфичен за вируса, който ни е разболял веднъж и може да бъдем повалени от друг вид грип.