България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След речта: Доган се показа като незаобиколим, но как ще реагира Борисов?

Оставката на Валери Симеонов би донесла изключително полезно успокояване на и без това сложното положение, заяви Димитър Недков

22.12.2017 | 09:21 Редактор: Иван Берберов
След речта: Доган се показа като незаобиколим, но как ще реагира Борисов?

Късно снощи почетният лидер на ДПС Ахмед Доган събра елита на партията, за да представи доклад за обстановката у нас, Балканите и света. Ще има ли промяна в курса на партията и продължава ли процесът по демонтаж на управляващата коалиция с националистически формации? 

"Безспорно Доган се представи като незаобиколим държавник. Той поднесе най-добрия коледен подарък на премиера Борисов с това, което каза снощи. А именно, че ГЕРБ нямат алтернатива, че едни избори биха поставили политическата стабилност под риск и, че само сегашното правителство може да формира коалиция", отбеляза журналистът Валерия Велева.

В студиото на "България сутрин" тя изведе акцентите от речта на почетния лидер на ДПС като:

"Посланието на Доган към "Патриотите" и специално към Валери Симеонов е, че те вече не са фактор за управлението. Към опозицията, че не са алтернатива и не са готови да управляват. Към Ердоган - България трябва да развива добросъседски взаимоотношения с Турция. 
Към отцепилите се от ДПС – който иска да се върне, трябва да се покае. Похвали Мустафа Карадайъ за връщането на ДПС на политическата сцена. Той нареди пъзела за следващата година – спокойствие и стабилност"

Велева бе категорична, че сега е важно как Борисов ще реагира на подадената ръка от Ахмед Доган, тъй като премиерът не може да остане в същото положение и със същите партньори, които да взривяват обстановката. Представете си на Валери Симеонов да му хрумне нещо по време да председателството и да започне да грубиянства отново, уточни журналистът. 

"Нито реч, нито слово сме чули или прочели. Ние видяхме едно резюме, а то е хлъзгав инструмент в политическия ракурс. В днешно време не сме сигурни до колко езикът на политиката е разбираем от хората. Доган посочи, че трябва да се вразумят политиците, и да разберат, че не са сами – има и народ. Каза и нещо изключително вярно – алтернатива няма. А така изключи и себе си", подчерта писателят Димитър Недков пред Bulgaria ON AIR

Относно хипотетичната оставка на вицепремиера Валери Симеонов, писателят изтъкна, че подобно нещо би било изключително полезно за успокояване на и без това доста сложното положение. Национализмът за лична употреба е най-опасната клечка кибрит, която може да ни взриви, обобщи Недков.