Турция: Светът трябва да признае Източен Ерусалим за столица на Палестина

Това заяви външният министър на южната ни съседка Мевлю Чавушоглу на извънредната среща на Организацията за ислямско сътрудничество

13.12.2017 | 12:27 Редактор: Велислав Филипов
Турция: Светът трябва да признае Източен Ерусалим за столица на Палестина

Светът да признае Източен Ерусалим за столица на Палестина. Този призив отправи турският външен министър Мевлют Чавушоглу при откриването на извънредната среща на Организацията за ислямско сътрудничество в Истанбул.

Турция като ротационен председател на Организацията за ислямско сътрудничество свика извънредната среща в Истанбул по инициатива на президента Реджеп Ердоган. На форума лидери и високопоставени представители на над 50 мюсюлмански държави трябва да дадат единен отговор на решението на САЩ да признаят Ерусалим за столица на Израел. 

Декларацията на американския президент Доналд Тръмп предизвика вълна от недоволство в Близкия изток. 

"Трябва да насърчим другите страни да признаят палестинска държава въз основа на границите от 1967 г. със столица Източен Ерусалим. Палестинската държава трябва да бъде призната от всички останали страни. Ние всички заедно трябва да се борим затова", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Ислямският форум в Истанбул се провежда при засилени мерки за сигурност. И тази нощ имаше напрежение в региона. Израелската армия атакува позиции на Хамас в района на ивицата Газа в отговор на ракетен обстрел от палестинския анклав. Няма данни за пострадали и щети.