България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономически засегнати кръгове довели до оставката на здравния министър, твърди Симеонов

Безпрецедентна измишльотина! Биографията на Николай Петров беше хвърлена в мръсния канал, каза вицепремиерът пред Bulgaria ON AIR

31.10.2017 | 08:48 Редактор: Тодор Петров
Икономически засегнати кръгове довели до оставката на здравния министър, твърди Симеонов

Икономически интереси са в основата на подадената оставка от здравния министър проф. Николай Петров. На това мнение е вицепремиерът Валери Симеонов, който пред Bulgaria ON AIR определи атаката към вече бившия министър като мероприятие на икономически засегнатите кръгове

"За следващата година той прокара забрана за регистрирането на нови учебни заведения и нови лекарства", посочи Валери Симеонов и обясни, че по този начин проф. Петров е засегнал интересите на фармацевтичната и лекарската мафия. 

"При такава безпрецедентна измишльотина... цялата биография на този човек беше хвърлена в мръсния канал", коментира вицепремиерът по повод телевизионното разследване за обществени поръчки на стойност 1,6 млн. лева, спечелени от фирмата на зетя на Николай Петров.

Симеонов е на мнение, че в репортажа има редица неточности и държавата не е ощетена дори с 1 лев. Няма значение чия е фирмата - въпросът е дали е ощетила или не е ощетила, настоя той.

Според Валери Симеонов има и втора причина за оставката на министъра. По думите му в последните години България се управлява от две телевизии и напоследък виждаме очернянето на редица политически фигури. 

"Жалбите са подготвени и тези медии ще бъдат осъдени. Дневният ред не се диктува от телевизионните студиа", отсече вицепремиерът в "България сутрин" и посочи медиите като главен виновник за създаването на фалшиви новини.

Симеонов коментира и поисканата му оставка от ДПС и ДОСТ.

"С право я искат оставката, защото искат да разрушат това управление и да се докопат до властта. Лютви Местан е разклонение на ДПС, ДОСТ е уродливото изчадие на ДПС. И двете се ръководят от едно и също място, знаем откъде", категоричен бе вицепремиерът.

Преди седмица Валери Симеонов бе осъден на първа инстанция за антиромска реч от трибуната на НС. Той отбеляза, че има определение от 31 юли, което е обжалвано още през август. По думите му темата сега се претопля, за да може да се въздейства върху управлението и лично върху премиера Борисов.

"Езикът на омразата в най-висша степен се упражнява от ДПС и ДОСТ", отсече Симеонов в студиото на Лора Инджова и Златимир Йочев.

Вицепремиерът взе отношене и спрямо отвореното писмо на КРИБ към самия него за заведенията по плажовете. Той е на мнение, че с последователното си поведение е довел до обединяване на своите противници. 

"Ще ги посрещнем с удоволствие, но няма да им се отвори парашутът", заяви Симеонов.

Запитан за искането на лидера на ДОСТ Лютви Местан България да признае турското малцинство у нас, Валери Симеонов отговори:

"Кой беше Местан? Това не беше ли турският Жорж Ганчев?! Такива са законите. Това не е конституцията на Турция, не е на Албания."