Валери Симеонов бе осъден за антиромска реч

Кремена Будинова и Огнян Исаев заведоха делото срещу вицепремиера

25.10.2017 | 14:52 Редактор: Велислав Филипов
Валери Симеонов бе осъден за антиромска реч

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов беше осъден на първа инстанция от Районен съд – Бургас за антиромската си реч като народен представител от трибуната на Народното събрание на 17 декември 2014 г., информира dnes.bg.

Делото бе заведено от ромските журналисти Кремена Будинова и Огнян Исаев. Симеонов понастоящем вицепремиер и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси.

В крайна сметка съдът установява, че думите на Симеонов съставляват тормоз по смисъла на Закона за защита от дискриминация, тъй като водят до накърняване достойнството на лицето и създаване на враждебна, принизяваща, унизителна и обидна среда, и всеки с ромска етническа принадлежност може да бъде засегнат от тях, като не е необходимо изявлението да се отнася до цялата ромска общност, за да бъде възприето като накърняваща достойнството на отделен неин представител, определящ се като такъв.

Вицепремиерът е осъден да преустанови нарушението, както и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушения. Ищците по делото не искат обезщетение.

Решението на съда подлежи на обжалване.