Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ще разклати ли управляващите оставката на здравния министър?

Коментар на политическата обстановка от Христина Тодорова и Георги Харизанов в "Денят ON AIR"

30.10.2017 | 20:03 Редактор: Тодор Петров
Ще разклати ли управляващите оставката на здравния министър?

Оставката на здравния министър Николай Петров няма да доведе до сериозни политически трусове, смята социологът Христина Тодорова. Според нея министърът е подал оставка като морален акт и това ще се приеме доста добре, тъй като спорът ще се решава извън политическата сцена.

"Разследвани са всякакви обществени поръчки и назначения. Това дава възможност на ГЕРБ да се прочисти отвътре и да променят модела и схемата, по която работят. Въпросът е дали управляващата коалиция ще прояви волята да проведе реформа в здравеопазването", коментира Тодорова в "Денят ON AIR".

Политическият анализатор Георги Харизанов подчерта, че едва ли някой поставя под съмнение огромния авторитет на Николай Петров. По думите му едно от нещата, с които вече бившият министър е нашумял като администратор е, че ВМА изглежда коренно различно като финансови резултати и задължения. 

"Всеки път, когато някой стане обект на проверка, казва "това е заговор, политическа конспирация". Прави чест, че не се чу тази версия и най-вероятно няма да се чуе - тя започна да става досадна", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Харизанов коментира и провелия се извънреден конгрес на БСП, като отбеляза, че вотът на доверие към Корнелия Нинова е бил на заседанието преди няколко месеца, където бе променен уставът. 

"Вътрешна опозиция безпорно има, но тя е част от лични фронтове, а не от трайно разцепление в партията", каза Харизанов.

По неговото мнение митът, че ДПС е центърът, който разпределя властта, е бил окончателно разрушен през 2013 г. 

Социологът Христина Тодорова смята, че с краткосрочните удари, които нанася в момента БСП нанася, по-скоро стяга електората на ГЕРБ. 

Очаквайте видеото!