fallback

Служителите на МВР се заканиха: Излизат на протест навръх председателството на ЕС

Синдикатите и ръководството на вътрешното министерство отново не се споразумяха

13.09.2017 | 18:50 Автор: Мария Аладжова

Служителите на МВР ще излязат на паветата пред Народното събрание на 14 септември, за да заявят за пореден път техните искания за увеличаване на заплатите в сектора и нов закон за МВР.

Това стана ясно във вторник след неуспешните преговори между ръководството на МВР и синдикатите, които се срещаха няколко пъти тази година.

Въпреки, че бе постигнат консенсус относно някои спешни промени в закона за МВР, по основното искане за 15% увеличение на заплатите със задна дата съгласие отново не бе постигнато.

"След като нямаме разбирателство с политическото ръководство, ние ще продължим с нашите протести, така както сме го заявили - 14 септември, 8 ноември, 28 декември - празникът на граничната полиция, и след това най-вероятно ще се излиза от 5 януари, когато България поеме председателството на Европа.

Ще излизаме всеки ден, за да може да обърнем внимание най-сетне на обществото, на хората и на Европа, че не може в 21 век с такива заплати да работи сектор "Сигурност", заяви в ефира на "България сутрин" Илия Хрисимов, който е председател на Синдикална федерация на служителите в Mинистерство на вътрешните работи (СФСМВР).

На 8 ноември ще се състои кръгла маса, на която синдикатите ще изложат проблемите, свързани със сегашния закон за МВР и с която за пореден път ще потърсят обществена подкрепа.

Сред основните им настоявания е и увеличаване на заплащането на нощния труд, за който в момента получават по 25 стотинки на час.

Обобщение по темата вижте в репортажа:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback