България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тежката раница - бич за гръбнака на ученика

"Проблемът не опира само до тежката чанта, това е един комплексен проблем, който засяга множество институции", категорична е Марусия Иванова

04.09.2017 | 11:20 Редактор: Мария Аладжова
Тежката раница - бич за гръбнака на ученика

Учебната година предстои и идва периодът на носенето на тежките чанти и раници, с които децата са неразделни през цялата учебна година.

Как да предпазим малките от изкривявания, кога да погледнем тяхната стойка и как да се заемем с тях, ако проблемът вече е на лице - разказаха Марусия Иванова и Марина Александрова, която гостува в студиото на Bulgaria ON AIR заедно с дъщеря си Христина.

"Проблемът не опира само до тежката чанта, това е един комплексен проблем, който засяга множество институции.

В крайна сметка потърпевшите са децата и техните семейства. Мина се през много теми, включително през това да се олекоти хартията, от която се правят тези учебници, през това родителите да избират самата чанта спрямо спецификата на детето, качеството на чантата...

Знаем за тези скъпите чанти - тип куфарчета, които също в крайна сметка показаха своята неефикасност в българската среда", посочи в "България сутрин" Марусия Иванова.

При децата, свикнали с безкрайното мъкнене на тежки ученически раници, се наблюдава изместване на брадичката и раменете напред. Нещо, което се вижда дори и ако нарамят по-лека чанта, тъй като рефлексът от носенето на тежко се запазва.

"Миналата година премерих чантата на дъщеря ми, която беше в най-лекия ден от програмата, това беше четвъртък и чантата тежеше 10 кг., 280 грама", разказа от своя страна Марина Александрова.

"Това са абсолютно излишни за децата пълнежи - вътре като информация в учебниците има толкова много уроци, които се повтарят, има много баластра, има много уроци, които са абсолютно не добре формулирани и заемат ужасно много страници в самия учебник. Това сме го проверявали родители", добави тя.