България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Полезно хранене в края на лятото: Сега е времето на зеления фасул!

Зелените бобчета помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания и от ракови полипи

30.08.2017 | 16:51 Редактор: Мария Аладжова
Полезно хранене в края на лятото: Сега е времето на зеления фасул!

Зеленият фасул е универсален зеленчук както за лятото, така и за зимата. Сега е времето да го похапваме пресен и се възползваме от неговите полезни свойства. Можем и да го консервираме за зимата, но тогава няма да можем да се възползваме максимално от витамините и минералите, които съдържа. Диабет, рак на дебелото черво, сърдечни заболявания, наднормено тегло. Това са част от проблемите, при които консумацията на растението може да има положителен ефект.  

В зеления фасул има ниско съдържание на калории и мазнини, както и нито грам холестерол. Влакната в него осигуряват дневната доза от протеини на организма. Зеленчукът е богат на витамините A, C, K, B6 и фолиева киселина. От минералите съдърва калций, силиций, желязо, манган, калий и мед.
 
Ето по-широк спектър от ползите на зеления фасул:
 
Зелените бобчета помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, дължащи се на високите нива на флавоноиди, които най-често се срещат в плодовете и зеленчуците. Те имат определени противовъзпалителни свойства. Сърдечно-съдови заболявания, сърдечни атаки и удари обикновено са причинени от тромботична активност. Включването на зеления фасул в диетата може да предотврати тези състояния. 
 
Последните проучвания показват, че консумацията на зелен боб предотвратявана раковите полипи, които обикновено водят до рак на дебелото черво. Американски учени доказват, че увеличаването на приема на зелен боб може да намали риска от рецидив на раковите аденоми и колоректален рак.
 
Високото съдържание на фибри в бобовите зърна може да окаже положително влияние върху храносмилателната система. Те стимулират движенията на червата, което намалява стреса на чревния тракт. Някои проучвания показват положителна зависимост между увеличения прием на фибри и намаляването на рака на дебелото черво. 
 
Растението помага за управлението и регулирането на симптомите на диабет при много пациенти. Заболяването изисква постоянно поддържане на нивата на кръвната захар на нормално ниво и зеленият боб успешно се справя с тази функция.
 
Повече за полезните свойства на зеления фасул може да прочетете в Puls.bg