България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какви храни не трябва да се ядат и как да ги заменим?

Хората знаят какво да избягват, но нямат навика да го правят, твърди фитнес инструктор пред Bulgaria ON AIR

29.03.2017 | 08:04 Редактор: Иван Берберов
Какви храни не трябва да се ядат и как да ги заменим?

Утрото започна със съвети за правилно хранене. В студиото на "България сутрин" диетологът Огнян Симеонов и фитнес инструкторът Цвета Капитанова предлагат методи да се живее по-здравословно и как да се справим с излизането от зимата.

Според тях очевидно вредните храни са добре известни, но хората нямат навика да ги избягват.

"Хората знаят какво да избягват, но не го правят. Очевидно вредните храни са всичко с консерванти, с мононатриев глутамат, с глюкозен-фруктозен сироп. това са бисквитки, желирани бонбони и всичко от този тип. Желираните бонбони ги замествам с фреш от портокали, мед и желирам накрая сместа", сподели Капитанова.

Диетологът добави, че една основна грешка, която масово се допуска, е пропускането на закуската. Той даде няколко идеи за закуска на тези, които стават в ранните или дори среднощните части от деня.

"За хората, които стават много рано сутрин, добро начало е или предварително накиснати сурови ядки, или кофичка кисело мляко с овесени ядки, които преди да се добавят към млякото е добре да бъдат накиснати. Киселото мляко трябва да е със стайна температура", обясни Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

И двамата експерти по храненето бяха единодушни, че е дълг на родителите на запознаят децата с полезното хранене. 

"Не бива да се забранява без да се обяснява. Иначе се създава усещането за "забранения плод" и така не постигаме нищо. Всяка вредна храна има заместител и е задача на родителите, децата им да се хранят здравословно", сподели мнението си фитнес инструкторът.

А нейният събеседник Симеонов, добави, че е по-добре родителите да готвят и подготвят храната на децата си, отколкото те да си купуват сами навън.

"Не бива да се дават пари на децата, за да си купуват храни от лавките. Там всичко е вредно. Родителите трябва да подготвят закуската на детето и, ако трябва, да му я сложат в кутия, за да може да я изяде в училище", смята той.

Вижте още във видеото: