България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хранене при диабет: Кои храни ни разболяват?

Балансираното хранене е есенциално за здравето, коментираха гостите в "България сутрин"

28.10.2016 | 08:43 Редактор: Мария Аладжова
Хранене при диабет: Кои храни ни разболяват?

Диабет тип 2 е лечим с балансиран хранителен режим и прием на качествена храна, обясни в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR диетологът Огнян Симеонов. Той коментира темата заедно с директора на Центъра по биология на храните Сергей Иванов и Доротея Луканова, която е майка на дете с диабет.

"При диабет тип 1 храната влияе пряко на инсулина", посочи Симеонов. Според него въглехидратите сами по себе си не са вредни, а са вредни храните, които съдържат боклуци. По думите му с правилно хранене диабетът тип 2 си отива напълно.

Казусът с качествената храна обаче е основен, що се отнася до диабетите, настоя Сергей Иванов.

"Преди около една година се завъртя една такава идея за данък вредни храни. Не може да продължава всеки да си измисля някакви рецепти, за да свали цената и да се пробутва на хората. Може би трябва да се обърнем към колегите от контролните органи", коментира той.

По думите му от началото на годината у нас са получени над 40 предупреждения за храни, съдържащи химически замърсители, алергени и други, опасни за здравето вещества. Съветите му за по-качествено хранене включват избора на храни, които са сезонни.

"Заемам много неща от различни теории и практики в храненето. Не бих казала, че изцяло се поддавам на определен тип водеща храна", заяви от своя страна Доротея Луканова. "Цели се балансиран порицон - максимум до 50% въглехидрати за 6-годишния ми син. Трябва да има протеини, трябва да има фибри". По думите ѝ основните три принципа при грижата за децата с диабет са храна, инсулин и движение.