България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има ли новина? Радан Кънев чака "Да, България" за обединение?

Нова Република няма да разговаря с партии, които не са се заявили като опозиция на кабинета "Борисов"

22.06.2017 | 08:35 Редактор: Мария Аладжова
Има ли новина? Радан Кънев чака

"Новина може да има в българската политика, ако се намери вариант, в който Нова Република и "Да, България" да имат качествен диалог, общи политически позиции, общи законопроекти и обща визия за бъдещето. За избирателите с реформаторски демократични убеждения дясно-център, очакваната новина е свързана с "Да, България", а не с отломките от стария Реформаторски блок".

Това заяви в "България сутрин" лидерът на Нова Република Радан Кънев в отговор на въпрос дали ще има обединение на десницата.

Кънев категорично подчерта, че Нова Република няма да разговаря с партии, които не са се заявили като опозиция на кабинета "Борисов". 

"Единствено хората, които са си дали сметка, че на това правителство трябва да бъдат опозиция, с тях може да разговаряме и то с радост", добави той.

И още Кънев представи своя прочит на поканата на президента Румен Радев към руския му колега Владимир Путин за визита у нас по случай трети март догодина. По думите на лидера на Нова Република присъствието на Путин в България не може да бъде разглеждано като грешка.

"Аз смятам, че е нормално да бъде тук, но смятам, че вече се допусна една грешка - в същия ден, в който се отправя поканата към държавния глава на Русия, трябваше да бъдат отправени покани към държавните ръководители на Украйна, на Финландия, особено на Румъния, на Сърбия, на Беларус, на Балтийските държави", посочи Кънев.

Същевременно обаче, според него, отказът на премиера Борисов да се срещне с руския шахматист Анатолий Карпов, заради думите на последния, че Кирилицата идва от Византия, е напълно оправдан.

"Естествено, че трябваше да откаже на база на това изявление", категоричен бе Кънев и побърза да подчертае, че въпреки похвалата към премиера, Нова Република ще остане опозиция на управлението по силата на партийните си решения.

А за посещението на Зоран Заев у нас и отношенията България-Македония, коментира:

"За мира и стабилността на Балканите, преди всичко за просперитета на Балканите, интеграцията на Македония в НАТО и в ЕС би трябвало да бъде не просто консенсус на национална цел. Трябва да бъде разбирана като дългоочаквана реализация на националния идеал. Интеграцията на Македония в НАТО и в ЕС е против националните интереси на Русия и на Сърбия".

Пълният разговор - във видеото!