България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Радан Кънев: Скандалите около Патриотите са цената на участието им във властта

Има основание за искането на оставката на Валери Симеонов, каза един от създателите на "Нова република" пред Bulgaria ON AIR

22.05.2017 | 08:40 Редактор: Иван Берберов
Радан Кънев: Скандалите около Патриотите са цената на участието им във властта

Когато една партия се включи във властта, винаги ѝ се вдига рейтингът. Няма нищо бунтарско или скандално в снимките от преди 5 години с нацистки поздрави. Ние тези хора си ги познаваме. Не бива да се правим на изненадани от проявите им. Това е цената на включването на Патриотите  във властта.

Това посочи един от създателите на партията "Нова република" Радан Кънев в студиото на "България сутрин".

"Има основание за искането на оставката на Валери Симеонов. За мен не може да има хумор с теми като Аушвиц или Бухенвалд. Реакцията на премиера и вицепремиера е учудващото. Европа толкова от близо следи процесите у нас, че Борисов няма право на грешка", посочи политикът пред Bulgaria ON AIR. 

И добави, че в случая няма конспиративна теория за възникването на тези конфликти. 

"Скандалите на Симеонов са резултат от определени нива на емоционална реакция. Той просто не си е на мястото. Въпреки че е един от малкото независими политици останали у нас", отбеляза Радан Кънев.

Според гостът има един огромен проблем в сегашния парламент. 

"Липсва едната от двете големи съществени политически линии на развитие в Европа - еврофедералистката, която е за запазване на либералната демокрация и пазарната икономика и национално шовинистката", заяви Кънев. 

Друга тема на разговора бяха трусовете в съдебната система и по-специално ЦУМгейт. 

"Има текст в закона, който казва, че българските магистрати трябва да декларират членството си в масонски ложи и други не регламентирани групи. Това трябва да се разследва, кой тамплиер, кой рицар, кой масон. Ние имаме системен, структурен проблем, а не конфликт с двама магистрати", обясни още политикът от "Нова република". 

Вижте още!