България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Добре свършена работа на властите в Брюксел, отчете евродепутат

Искаме да видим същите адекватни реакции и от страна на българските служби за сигурност, каза пред Bulgaria ON AIR Момчил Неков

21.06.2017 | 10:53 Редактор: Василена Василева
Добре свършена работа на властите в Брюксел, отчете евродепутат

Службите този път си свършиха работата и заплахата за сигурността на европейските граждани беше елиминирана. Същото нещо искаме да видим и от страна на България. Преди да се случи трагедия да можем да елиминираме тези "варвари", които застрашават човешки животи, коментира евродепутатът Момчил Неков пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че в тази връзка въпросите за киберсигурността и свободата на данните ни в социалните мрежи, които бяха обсъдени вчера на изслушването на кандидата на България за еврокомисар Мария Габриел пред Европейския парламент, застават на дневен ред.

"Подкрепям мнението на българския кандидат за еврокомисар, че криптирането трябва да остане. Изключение правят случаите, в които е застрашена националната ни сигурност. Това всъщност е баланс между сигурността на нашите данни, като потребители на социалните мрежи и физическа ни сигурност", отсече Неков.

Той посочи още, че полицейското и военно присъствие по улиците не са достатъчни, защото те няма да спрат тероризма. 

"Необходими са координирани действия, с които специалните служби на разузнаването да идентифицират нападателите и да предвиждат действията им преди самото извършване на атентата", категоричен беше евродепутатът.

Неков допълни още, че през 2020 година 90% от професиите ще имат нужда от минимални дигитални умения, но темата не е била засегната на изслушването в Европейския парламент. 

"40% от гражданите в ЕС са без никакви цифрови умения, но дебатът беше изместен основно върху бизнеса. Става въпрос за социално изключване на над 100 млн. граждани на Европейския съюз", заключи Момчил Неков.