България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Декларациите за доходите на политиците - бутафория?

Чрез тях не можели да бъдат засечени корупционни практики

19.06.2017 | 09:31 Редактор: Мария Аладжова
Декларациите за доходите на политиците - бутафория?

Декларирането на доходите на политиците от години се е превърнало в бутафория. Това коментираха в "България сутрин" главният редактор на "Епицентър" Валерия Велева, Мирослав Иванов - журналист в "Трансмедия", и Минчо Христов, който е бивш депутат.

"Специално за декларацията на президента Радев, която е на един обикновен нормален човек, това вероятно е истинското му икономическо положение.

Това, което показват общо декларациите е, че властта е доходен бизнес. Добре може да се печели във властта, но никъде не могат да се засекат, ако има корупционни практики. Това от декларацията няма как да се засече", коментира Валерия Велева.

Мирослав Иванов обаче обърна внимание - през октомври, малко преди изборите, президентът би трябвало да е получил 125 хиляди лева при пенсионирането си от ВВС. В сегашната декларация обаче, по думите на Иванов, тази сума липсвала:

"Или ги е получил, или не ги е получил. Ако ги е получил, те би трябвало да присъстват, ако ги е получил, значи не е казал истината", посочи журналистът.

"Трябва да се направи пълна проверка на имуществото на всички политици, само че не бутафории, а да се направи комисия, включително с граждански представители, да се отиде на място", коментира от своя страна Минчо Христов.