България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сеизмолог: Трусът в Турция не е предизвикан изкуствено

Невъзможно е с кораби да бъде освободено натрупаното в земните недра напрежение, обясни проф. Емил Ботев за Bulgaria ON AIR

13.06.2017 | 08:46 Редактор: Тодор Петров
Сеизмолог: Трусът в Турция не е предизвикан изкуствено

Няма опасност за България вследствие на силното земетресение от 6,5 по скалата на Рихтер, което удари Турция. То обаче не е изкуствено освободено, каквато теория разпространи Анкара. Това стана ясно от думите на ръководителя на секция "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН проф. Емил Ботев пред репортер на Bulgaria ON AIR.

"Напреженията, които се освобождават, се натрупват дълги години дълбоко в земните недра. Mоже изкуствено да се провокира освобождаване на напреженията, но не и изкуствено да се създаде земетресение", обясни проф. Ботев за "България сутрин".

Той добави, че съществува позитивна хипотеза за възможността по този начин да контролираме силните земетресния, но засега няма успешни опити. Има такива за значително по-слаби земетресения, които са с магнитуд до 5 по скалата на Рихтер.

"В определени времеви интервали се предполага, че може да се случи земетресение. Но няколко месеца напред не устройва обществото. То иска да знае точния ден и час, за да предприеме евакуация", каза още сеизмологът.

Проф. Ботев отново подчерта, че при земетресението в Турция е невъзможно с кораби в морето изкуствено да бъде предизвикан трус. Той отбеляза още, че съществува международна организация във Виена, която следи за опити за изкуствено освобождаване на напрежение в земните недра - най-вече ядрени опити.