България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Истина за продан: Защо ни заливат с фалшиви новини?

Във времена, в които всеки е журналист в интернет, истината се оказва най-голямата илюзия

12.06.2017 | 12:58 Редактор: Мария Аладжова
Истина за продан: Защо ни заливат с фалшиви новини?

Фалшиви новини, изфабрикувани факти и откровени лъжи. Във времена, в които всеки е журналист в интернет, истината се оказва най-голямата илюзия.

"Мисля, че това е голям проблем, който става все по-голям през последните години. В момента имаме технологиите и платформата, чрез които е много лесно да разпространиш фалшива информация", разказва Вилфред Рунде, ръководител на екипа за иновации в Deutsche Welle.

"Мисля , че тази тенденция ще се запази, никога няма да имаме ясно изразени граници като в миналото между журналистите и тези които не са", споделя пък Майкъл Куейнтънс, бивш журналист на CBS. 

Фалшивите новини притесняват не само американския президент Доналд Тръмп. Много медийни експерти се изправят срещу проблема. По думите на Вилфред Рунде лъжите, опаковани в гръмки заглавия, се оказват предизвикателство не само за потребителите на новини, но и за журналистиката като цяло.

Как и къде се зараждат алтернативните факти и какви са последствията от тях – по темата работиха Милена Енчева и операторът Иван Ставрев.