България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шефът на ВКС вкара политика в правосъдието, смята Петьо Блъсков

Проблемът на съдебната ни власт е, че прокуратурата не разследва, настоя журналистът Иван Бакалов пред Bulgaria ON AIR

19.05.2017 | 09:08 Редактор: Тодор Петров
Шефът на ВКС вкара политика в правосъдието, смята Петьо Блъсков

Лозан Панов заедно с антуража си вкара политика в правосъдието. Това е най-печалният от всички факти. Вкараш ли политика в правосъдието, ти вкарваш отрова, настоя в "България сутрин " главният редактор на в. "Труд" Петьо Блъсков.

По думите му шефът на ВКС е бил инжектиран да направи политическа реч, целяща поемане на контрола над правосъдието.

"Разделението на властите е в упражняването на властта", подчерта журналистът и добави, че не вижда нищо нередно в срещата между Лозан Панов и премиера Бойко Борисов. 

Според Блъсков "се води игричка да има гигантски скандал". По думите му скандалът тръгва от кръга "Капитал", който винаги е разполагал с министри и е участвал във властта.

"ЦУМ гейт не е скандал. Един бизнесмен нещо го притеснява, иска среща и главният прокурор му казва, че няма да стане. Изкуственото насаждане на разправия пречи на съдебната система", категоричен бе гостът на Bulgaria ON AIR.

Главният редактор на сайта е-vestnik.bg Иван Бакалов каза от своя страна, че Бойко Борисов може да изслуша Лозан Панов и да смени някои от членовете на ВСС, но по думите му това е проява на внимание, тъй като президентът отказа да реагира по казуса. 

Иван Бакалов подчерта, че главният прокурор има властта да арестува и обвини всеки. По думите му обаче най-големият проблем на съдебната ни власт е, че прокуратурата не разследва.

Междувременно в този момент тече срещата между шефа на ВКС Лозан Панов и премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Панов поиска президентът да свика специална комисия, която да разследва срещата на Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев, за която посредничи Георги Гергов. Според президента обаче това би било нарушение на Конституцията.

"Ще поискам реформа в дълбочина в съдебната система. Президетът направи този избор. Ще настоявам за среща с него, оставам отворен за дебат на тема конституционни промени. Ще държа срещата с премиера да се протоколира, след което ще дам брифинг", заяви Лозан Панов на влизане в Минитерския съвет.