България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фандъкова за "Виетнамските общежития": Работим, 2019-а проблемът ще е решен!

Досега има 9 освободени жилища, 3 семейства са преместени, посочи тя пред Bulgaria ON AIR

17.05.2017 | 09:18 Редактор: Иван Берберов
Фандъкова за

Столичната община работи по разрешаване на проблема с "Виетнамските общежития" - разглеждат се настанителните заповеди на всяко едно жилище, на семействата, които нямат право да са там, се издава заповед за отнемане на жилището. Досега има 9 освободени жилища, 17 заповеди се обжалват в съда, 3 семейства са преместени.

Това обясни кметът на София Йорданка Фандъкова в студиото на "България сутрин".

Засега все още няма краен срок за събаряне на общежитията, но непрекъснато се провеждат срещи с работните групи, които преглеждат документите на живущите в тях, поясни тя.

Според Фандъкова срокът до края на 2019 г. за решаване на този проблем е напълно реалистичен.

"Наистина работата върви бавно и ще е така, докато се прегледа всичко, след това процесът ще се забърза. Веднага щом получим първия доклад от работните групи ще го публикуваме, за да може всеки да види свършената работа", обясни кметът на столицата пред Bulgaria ON AIR.

Акцентът на разговора обхвана и забраната за реституция на територията на София, след като стана ясно, че метростанция в "Младост 3" е станала частна собственост. 

"Говорим за връщането на земеделски земи в кварталите на София. Срокът за приключване на тези процедури е бил до далечната вече 1997 година. Това дава възможности за всякакви злоупотреби. Ще искам да се подходи с цялата строгост на закона. Подписах и писмо до министъра на земеделието да инициира промяна в закона, която да доведе до приключване на процеса по възстановяване на земеделските земи", обясни Фандъкова.

Друга тема, която бе коментирана, е състоянието на въздуха в София.

"В столицата през последните години има чувствително подобрение на чистотата на въздуха, сега борбата е с намаляване на фините прахови частици. В момента купуваме уреди за Пътна полиция, за да може да контролират техническите прегледи на автомобилите и така да се намали отделянето на фините частици", заяви тя.

Вижте още!