България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Срещу кибератаката: Обновявайте операционните си системи и ползвайте външен хард диск

Не плащайте за източени от компютъра ви данни, съветват IT специалистът Иво Мирчев и експертът по информационна сигурност Стефан Ламбрев в Bulgaria ON AIR

16.05.2017 | 08:14 Редактор: Тодор Петров
Срещу кибератаката: Обновявайте операционните си системи и ползвайте външен хард диск

Обновявайте операционните си системи, не плащайте за източени от компютъра ви данни и прехвърляйте информацията си на външен хард диск. Тези мерки препоръчаха компютърни специалисти в студиото на Bulgaria ON AIR в контекста на безпрецедентната кибератака, която засегна хиляди потребители в цял свят.

Специалистът по информационна сигурност Стефан Ламбрев посочи в "България сутрин", че основният проблем е с по-старите операционни системи на Windows, които вече не се поддържат от Microsoft, но все още се използват много. 

"Криптовирусът е създаден, за да разрушава. Не плащайте за източените данни, няма информация за нито един възстановен компютър", предупреди той.

Стефан Ламбрев обясни още, че са използвани инструменти за пробиване на системата на Агенцията за национална сигурност на САЩ, която също е била хакната преди време. По думите му вирусът е деактивиран от неделя и в момента не работи. 

"Затова се говори, че е много вероятно да има втора версия. Ще се използва същата уязвимост и най-вероятно ще се появят и други вируси. Не мисля, че има сериозна заплаха за нашите институции. Имаме генерален проблем и трябва да се мисли дали е правилно службите да пазят десетилетия такива дупки", посочи още експертът по информационна сигурност.

IT специалистът Иво Мирчев е категоричен, че в случая става дума за престъпен бизнес модел, от който се изкарват пари - незащитилите се навреме стават жертва на атаката. 

"Причината да се използва Windows XP e, че има определени приложения, които работят само с тази операционна система. В България голяма част от Windows-ите са кракнати и ъпдейтите им са спрени", отбеляза гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Иво Мирчев назова и начините да се предпазим от глобалната хакерска атака: операционната ни система трябва да бъде с последните обновления, трябва да използваме сигурна антивирусна система и да сме внимателни в отварянето на имейли. Но най-вече трябва да имаме важната информация от компютъра си на външен хард диск.

"Американската разузнавателна агенция и всяка друга се опитва да придобие информация. Докато пробивите не стигнат до хакерски групи те се ползват само от разузнавателната агенция. В момента, в който изтече, хакерите правят криптовирус, пускат го в информационната системата и тези, които не са я ъпдейтнали стават жертва", обясни механизма Иво Мирчев.