Мащабната хакерска атака продължава

Microsoft отправи остра критика към институциите заради проблема

15.05.2017 | 11:57 Редактор: Мария Аладжова
Мащабната хакерска атака продължава

Мащабната хакерска атака, ударила стотици хиляди компютри по целия свят, вероятно ще продължи и днес. Очакването споделят редица експерти по киберсигурността, сред които и представители на Европол.

Поводът за притеснението са хората, които отиват на работа след уикенда и включват компютрите си. Според специалистите това ще задейства отново разпространението на вируса, който от един компютър е способен да зарази цялата мрежа, в която е свързан.

Два дни след кибератаката дойде и първата реакция на Microsoft. Технологичният гигант отправи остра критика към правителствата, които съхраняват информация за слабите места в софтуерни продукти.

Причината – вирусът, използван през изминалия уикенд, е разработен от американската Агенция за национална сигурност и впоследствие откраднат от хакерска организация.

Зловредният софтуер се възползва от слабост в операционната система Windows, за да проникне в компютъра и да блокира файловете в него. В официално становище президентът на Microsoft Брад Смит заявява, че съхраняването на подобна информация от държавни институции води до масови щети.