България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Внимание! Хакери атакуват смартфоните ни и източват данни

Етичният хакер Ростислав Петров и частният детектив Марин Маринов съветват как да се предпазим

02.05.2017 | 08:18 Редактор: Тодор Петров
Внимание! Хакери атакуват смартфоните ни и източват данни

С 400% са се увеличили хакерските атаки към смартфоните в световен мащаб. Етичният хакер Ростислав Петров изброи в студиото на Bulgaria ON AIR някои мерки, които да предприемем срещу такива атаки.

Преди всичко той подчерта, че не трябва да сваляме приложения от нелегитимни сайтове и предупреди за вируси, прикрепени към Facebook Messenger. 

"Проблемите в сайтове на държавните институции идват оттам, че хората не се интересуват дори от собствените си телефони. Хората трябва да се образоват на тази тема", посочи Ростислав Петров и добави, че ако ни подслушват хакери е достатъчно само да спрем своя интернет, за да нямаме проблем.

Най-сигурната защита е знанието за това какво трябва да не натискате и да не сваляте на телефона си, стана ясно още от думите му. Някои от симптомите, че смартфонът ни е заразен: батерията пада бързо, отварят се сайтове, които не сме въвели за първоначално стартиране, увеличава се употребата на интернет.

Частният детектив Марин Маринов отбеляза, че всичките ни поверителни данни могат да бъдат свалени след хакването на телефона и има голяма опасност от подобен род атаки. 

"Смартфонът може да бъде "бръмбар" във всеки един момент. В момента онлайн можете да бъдете наблюдаван без ваше знание чрез смартофона. Най-сигурният начин да не бъдете подслушван е да извадите батерията", коментира той по темата.

"Много хора се опитват да придобият информация по легален и нелегален начин. Най-често получавате файл или SMS, който е заразен с вирус и е възможно да ви вкарат програма, която да ви следи", обясни частният детектив в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.