България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да кърмиш или да не кърмиш пред погледите на всички?

Гости на "България сутрин" коментираха темата след медийния фурор, който предизвика сенаторът, кърмещ бебето си в австралийския парламент

11.05.2017 | 10:11 Редактор: Жанета Нейкова
Да кърмиш или да не кърмиш пред погледите на всички?

Австралийски сенатор накърми бебето си по време на гласуване в парламента и темата предизвика дискусия, която се пренесе и в студиото на "България сутрин". Гостите на Лора Инджова и Константина Живова коментираха с интерес въпроса "За" и "Против" кърменето на обществено място.

"Никога не съм се натрапвала да се разголя тотално на обществени места, докато съм кърмила дъщеря си. Това е един много личен акт между детето и майката. То е следващата връзка след прерязването на пъпната връв". Това каза актрисата Марина Мандарина, която напълно подкрепя кърменето на обществени места, стига майката да използва шал или друго покривало, както и самата Мандарина е правила на обществени места.

В дискусията в Bulgaria ON AIR присъства и баща, който остана изненадан, че всички в студиото подкрепят правото на жената да храни бебето си на публични места, ако трябва и на работното такова.

"Нека да кърмят навсякъде! В австралийския парламент съм сигурен, че е имало много стаи, където сенаторът е можела да се усамоти, не сред всички депутати", смята актьорът Иван Матев, който доведе въпроса дали не става въпрос за реклама.

"Това е една много приятно облечена реклама, символика на феминизма", потвърди съмненията Марина Мандарина, а думите й подкрепи Адела Качаунова, адвокат от Български хелзинкски комитет. 

"Имаме крещяща нужда от подобни актове на публични места. Тази жена най-вероятно еднократно е кърмила в парламента, като целта е била да предаде послание, което очевидно е успяла да направи. В България подобни актове липсват", заключи Качаунова.