България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Медиите трябва да спрат с пошлата сензационност!

Единодушни бяха бившият председател на СЕМ Мария Стоянова и д-р Цветеслава Гълъбова пред Bulgaria ON AIR

11.05.2017 | 08:18 Редактор: Иван Берберов
Медиите трябва да спрат с пошлата сензационност!

Децата умират в училище звучи наистина страшно, но не бива да се преувеличава. "Децата умират" означава, че всички отиват на училище и измират там. По-важно е акцентът да пада върху превенцията на такива случаи, а не да се преекспонират отделните.

Това каза Мария Стоянова, бивш председател на СЕМ в студиото на "България сутрин". 

"Много често медиите изобщо не се задълбочават в обществения интерес. Медиите не търсят всички участници по темата. Трябва да се изчерпват историите. Не само какво се е случило, а защо се е стигнало до там. Трябва да се търсят всички гледни точки по даден казус. Пошлата сензационност трябва да спре", заяви Стоянова.

Неин събеседник беше доктор Цветеслава Гълъбова, директор на Националната психиатрична болница "Св. Иван Рилски", която смята, че причината за агресията се крие в неправилното възпитание.

"Причината за агресията на всички нива е липса на родителски контрол. Възприехме неолибералните техники за възпитание, но допълнителната свободата означава, че трябва да има силно чувство за отговорност...иначе се получава свободия", посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

Според д-р Гълъбова агресията е нагон, който може да бъде контролиран.

"Всичко е биология, агресията също. Родителите трябва да налагат ограничения когато детето се държи зле. Тези хора, които не могат да се контролират, отиват в затвора. Там е пълно с пораснали деца, които имат проблем с агресията", допълни още тя.

Вижте още!

Още по темата с пребитото дете във Велико Търново: