България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Първите реакции в Париж след победата на Макрон - Облекчение!

Специалният пратеник на Bulgaria ON AIR Цветана Балабанова каза, че снощи в центъра на френската столица се е случил истински празник

08.05.2017 | 08:19 Редактор: Жанета Нейкова
Първите реакции в Париж след победата на Макрон - Облекчение!

Снощи в центъра на Париж се случи истински празник. Няколко хиляди души се събраха в двора на Лувъра, за да посрещнат изборните резултати. Това разказа в пряка връзка от Франция специалният пратеник на Bulgaria ON AIR в Париж Цветана Балабанова.

Репортерът описа как на площада пред Лувъра много млади хора са присъствали, от които не само французи, но и алжирски студенти. Сирийски бежанци също дошли на площада, с които Балабанова е разговаряла.

Тя продължи, че първите възгласи след обявяването на резултатите от вота са били на облекчение. Хората изпитвали страх Марин льо Пен да спечели изборите.

По-късно, след като обстановката се е успокоила, събитието се превърнало в истински концерт, споделя репортерът. На сцената край пирамидата на Лувъра са излезли диджеи, певци, които се редували да подгряват публиката до излизането на Еманюел Макрон. 

Новият президент първо е изнесъл кратка реч в своя щаб, а след това е застанал пред привържениците си на площада. 

"Макрон се появи пред публиката на фона на химна на Европа "Одата на радостта", което предизвика бурни аплодисменти", каза Цветана Балабанова.

Тя допълни, че Еманюел Макрон е държал победна реч, с която се опитал да обедини французите, като в думите си, той се обърнал освен към привържениците си, така и към онези, които са гласували за него, но не подкрепят идеите му. 

"Също така обръщение имаше и към избирателите на неговия съперник - льо Пен, като им каза, че ги разбира и заяви: Ще положа усилия никога повече Франция да не гласува за крайностите!", заключи специалният пратеник на Bulgaria ON AIR.