България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За и против задължителната наборна служба

Росен Петров и журналистът Владислав Пунчев в дискусия по казуса пред Bulgaria ON AIR

05.05.2017 | 08:56 Редактор: Василена Василева
За и против задължителната наборна служба

"Със сърцето си съм категорично за връщането на наботната служба в България. С разума обаче имам доста колебания, заяви бившият депутат Росен Петров пред Bulgaria ON AIR.

"Армията в България винаги е била културен институт, казармата винаги е възпитавала патриотизъм. Но не мисля, че държавата е в състояние да си позволи наборна служба, тъй като е свързано с доста средства", допълни още Петров.

Той коментира, че по-разумно би било да се въведе военно обучение на доброволен принцип за период от няколко месеца, за да може по демократичен път да бъде даден избор на обществото.

Журналистът Владислав Пунчев подчерта пред Bulgaria ON AIR, че младите хора несъмнено се нуждаят от елементарна военна подготовка. По думите му при изменена среда за сигурност познанията за действия и аварии биха намалили броя на потенциалните жертви, а това определено е в интерес на националната сигурност на България, категоричен бе той.

Бившият депутат Росен Петров спомена още, че според него Красимир Каракачанов е подходящ за министър на отбраната, тъй като е изключително подготвен за тази позиция и отхвърли хипотезата, че НАТО няма да приеме добре страната ни в негово лице.

Относно позицията на Слави Трифонов във връзка с референдума и протесните действия, Петров заяви категорично, че няма да успее да влезе в политиката, тъй като той емоционален и импулсивен, а политиката е място, където трябва да се правят компромиси.

Вижте целия разговор: