България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Главна причина за астмата при децата е вторичният дим

Това посочиха пулмологът София Ангелова и председателят на АББА Диана Хаджигенова пред Bulgaria ON AIR

04.05.2017 | 07:39 Редактор: Иван Берберов
Главна причина за астмата при децата е вторичният дим

Излагането на вторичен никотинов дим е една от основните причини за развиване на астма при децата. Наистина не трябва да пренебрегваме пасивното пушене. Всяка бъдеща майка трябва да спре пушенето година преди да зачене. Не бива и да се пуши в домашни условия или в градинките докато децата си играят. 

Това казаха София Ангелова, пулмолог и председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести и Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма (АББА) в студиото на "България сутрин".

"Пасивното пушене е преди раждането на детето и след това. 60% от българките пушат по време на бременността. По данни на Световната здравна организация се знае, че една жена, която пуши, трябва да спре от порядъка на 6 месеца - 1 година, преди да зачене, за да не се разболее плодът от редица болести като бронхиална астма", категорична бе Ангелова.

Нейната събеседничка Хаджиангелова посочи, че пушенето в домашна среда изключително много предразполага децата да развият астма.

"Ние провеждаме информационни кампании в детски заведения свързани с асмата. Проучванията ни показват, че 70%-80% процента от родителите пушат. Астмата е заболяване, което може да се лекува", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Вижте още!