България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Заради смартфоните: Изкривявания, болки, хернии...

Специалисти съветват как да избегнем последиците

26.04.2017 | 08:31 Редактор: Мария Аладжова
Заради смартфоните: Изкривявания, болки, хернии...

Смартфоните и таблетите, които използваме в ежедневието си, са се превърнали в потенциален риск за здравето. Причината е, че, боравейки с тези устройства, човек стои дълго време в една поза, която с времето води до болки в гръбнака, рамената и врата.

"С развитието на технологиите получаваме все повече и повече средства, за да опознаваме света. Логично е всички тези добри неща, които ни помагат да бъдем онлайн и да се свързваме с другите хора, да носят своите негативи", коментира по темата в "България сутрин" психологът Иван Игов.

Една пета от населението от нас притежава смартфони, а в глобален мащаб - над 90%. Заради това у хората все по-често се наблюдават проблеми, особено в опорно-двигателния апарат, именно заради прекомерната употреба на телефони, продължи физиотерапевтът Георги Илчев.

"Освен проблемите по врата, които в началото могат да бъдат просто банални схващания, лек дискомфорт или болки, в годините тези неща ще се мултиплицират и може да стигнем вече до дискови проблеми, до по-сериозни контузии или хернии. Всичко това се предава надолу към раменния пояс и рамото със съответните схващания в зоната или пък изтръпвания по горните крайници", посочи той.

По думите му рискът от подобни проблеми може да се избегне като при използване на устройството, вместо да навеждаме глава, го вдигнем на нивото на очите. 

Чуйте още: