България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Все по-малки деца имат проблеми с очите

Причината - честото боравене с телефони и таблети, които увреждат детското зрение

05.04.2017 | 10:11 Редактор: Мария Аладжова
Все по-малки деца имат проблеми с очите

Все повече пада границата на възрастта, в която децата започват да имат проблеми с очите. Докато преди няколко години тийнеджърите са били основната застрашена група, сега вече прагът е стигнал до деца в предучилищна възраст.

Причината - честото боравене с телефони и таблети и тяхното масово използване в домакинствата с малки деца.

"Все по-често се налага в практиката CVS (Computer vision syndrome - бел. ред.) синдромът, който включва замъглено зрение, главоболие, зачервяване на окото и проблеми с врата. При децата започва да се среща все по-често и за съжаление във все по-ранна възраст", разказа в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR офталмологът доц. Виолета Чернодринска.

Когато гледат видео или играят на таблета или телефона, очите на децата се напрягат извънредно. Те неволно се доближават максимално до устройствата и почти не мигат. Именно това е най-опасно за здравето на очите, предупреждават експертите. 

"По принцип човек мига в минута между 15 и 20 пъти. Мигането разпределя слъзния филм и овлажнява окото. Когато гледаме нещото, което е на монитора, на таблета или в телефона, мигаме много по-рядко, очите изсъхват и се зачервяват.

Препоръчва се да се спазва правилото на всеки 20 минути гледане в монитора, 20 пъти да мигаме и около 2 секунди да гледаме надалеч", обясни доц. Виолета Чернодринска.

Като още една защитна мярка се препоръчва вместо от смартфон или таблет, детето да гледа от настолен компютър или лаптоп, който да стои на разстояние поне 50 сантиметра.

В България профилактичните прегледи при специалист не са задължителни, а затова и много родители се обръщат към офталмолог, когато диоптърът на детето им вече е факт.

Затова се препоръчват поне 3 профилактични прегледа до предучилищна възраст. Първият, когато детето е на около година, вторият - в 3-годишна възраст, и третият в предучилище.

А в семействата, където някой от родителите има проблем с очите, е необходима дори и по-честа профилактика, добави доц. Виолета Чернодринска.  

/По публикацията работи: Мария Аладжова/