България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Нона Йотова между политиката и изкуството

Законът за меценатството е сред основните цели на новоизбрания народен представител

25.04.2017 | 10:06 Редактор: Тодор Петров
Нона Йотова между политиката и изкуството

Актрисата, певица, а вече и народен представител от БСП Нона Йотова се е захванала с политика, за да помогне по някакъв начин на своето съсловие. Това призна самата тя в "България сутрин" и посочи, че не е нормално нейните колеги в театъра да получават по 400 лева.  

"Това са хора, които имат семейства. Как ще изхранваш семейство, ако не работиш на поне още 2-3 места?! Има прекрасни артисти и представления, които никой не иска да гледа, просто защото не се разпознават хората", коментира тя пред Bulgaria ON AIR.

"Без култура не може, тя е националната идентичност", категорична бе Нона Йотова и отбеляза, че една от основните й цели в парламента е Законът за меценатството. По думите й той е неработещ и трябва да се направи така, че меценатите да получават данъчни облекчения, за да даряват с радост средства за изкуство.

Нона Йотова е на мнение, че министърът на културата трябва да има мениджърски качества, но преди всичко културата трябва да е негово верую - да я обича и уважава. "Това е нещо, което не може да се поеме от човек, който няма нищо общо с културата", настоя тя.

Новоизбраният депутат смята, че е напълно възможно изкуството да върви ръка за ръка с политиката и ангажиментите в парламента няма да пречат на работата й в театъра.

На 28 април в Сити Марк Арт Център ще бъде представена новата постановка "Натали", в която Нона Йотова си партнира с Александра Сърчаджиева. 

"Александра играе три самоличности в постановката. Моята героиня е оперна певица. Има и криминални елементи, много заплетена интрига", сподели Нона Йотова и увери, че двете си партнират прекрасно на сцената.