България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Янаки Стоилов: Нинова е зависима от хората, които я направиха лидер на БСП

Тя може да се сблъска със съпротивата на тези, на които разчита, предупреди политикът

25.04.2017 | 09:40 Редактор: Жанета Нейкова
Янаки Стоилов: Нинова е зависима от хората, които я направиха лидер на БСП

Янаки Стоилов от "БСП за България" заяви, че председателят на партията Корнелия Нинова все още е зависима от хората в организацията. В студиото на "България сутрин" той посочи, че цената на избора й са били политически сделки на Конгреса, които са решаващи и участие в него имат хора като Георги Гергов и други политици, които и в момента са в ръководството на партията.

Пред Bulgaria ON AIR депутатът коментира скандала, който се заформи след като Гергов сам подаде оставка като член на Изпълнителното бюро. Причината е посредничеството му на срещата между директора на "Овергаз" Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров.

Националният съвет на БСП се събра да гласува оставката му, а днес ще стане ясно какво е решението на Столетницата.

Темата доведе до въпроса има ли външно влияние в политическия живот на България и от кого?

"В дискусията за оставката на Георги Гергов потвърждение намериха политически зависимости и от двете противопоставящи се страни, които за мнозина от нас са известни", отбеляза Янаки Стоилов без да даде повече подробности.

По думите на политика решаващи са следващите стъпки, които Корнелия Нинова ще предприеме като реформи в партията.

"Както Корнелия може да се справи с "теста" на следващия Конгрес на БСП, така може и да се сблъска със съпротивата на тези, на които разчита. Може да получи отпор от хората, които я доведоха на власт - това е голямо противоречие", каза Стоилов.

Запитан има ли външно влияние в политиката, която Столетницата води, той отговори, че такова има в политиката на България.

"Тези влияния са многопосочни - от Запад, от Изток. Аз поставям въпроса за зависимостта на българския политически живот от външни фактори и от неполитически такива", обясни Стоилов.

Той не пожела да даде по-конкретен отговор на въпроса и посочи, че влиянието в политиката на БСП е не по-голямо, отколкото е в българския политически живот изобщо. 

А откъде идва то - времето ще покаже, заключи Янаки Стоилов.

Повече по темата вижте във видеото: