България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Питейната вода в Хасково отговаряше на изискванията до 2015, твърди политик от БСП

Манол Генов заяви пред Bulgaria ON AIR, че ВиК дружествата у нас нямат възможността да изпълнят наредбите на ЕС

24.04.2017 | 08:42 Редактор: Жанета Нейкова
Питейната вода в Хасково отговаряше на изискванията до 2015, твърди политик от БСП

Манол Генов от "БСП-за България" заяви, че е било публична тайна как съдържанието на уран в питейните води в Хасково е отговаряло на изискванията за допустимост само до 2015. Депутатът каза това в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че като член на комисията по околната среда и водите в Народното събрание неведнъж е реагирал за този проблем. 

"2014 година бе направена промяна в "Наредба 9", която контролира чистотата и качеството на водата за питейни нужди в държавата. Ние приехме препоръките и наредбите, които съществуват в Европейския съюз, но ВиК дружествата в България не са готови и нямат възможност да отговорят на тези изисквания", категоричен бе Генов.

Според политика някой трябва да поеме политическата отговорност за ситуацията с открития уран в Хасково, Първомай и Велинград и не само:

"Трябва да се открият нови водоизточници, да се направят сондажни кладенци, но това изисква доста средства. ВиК не разполага с такива", посочи той.

Манол Генов каза, че са необходими 2 млн. лева за постигането на това изграждане и попита защо управляващите в периода след 2014 година не са инвестирали в почистване на питейните води и не са правили необходимите проверки.