Излязоха резултатите за състоянието на водата в Хасково: Чиста е!

МЗ обаче препоръчва все още да не се пие

21.04.2017 | 22:30 Редактор: Мария Аладжова
Излязоха резултатите за състоянието на водата в Хасково: Чиста е!

Няма несъответствие по химичен показател естествен уран във водата от централното водоснабдяване на Хасково при краен потребител. Това показват предварителните резултати от пробите, които бяха анализирани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита, съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването.

От МЗ припомнят, че след като на 19 април РЗИ-Пазарджик бе уведомена за установени повишени стойности на естествен уран в питейната вода на Велинград и на околни села /от 0,041 до 0,078 мг/л при норма 0,03 мг/л/, на 20 април бе разпоредено спиране на водовземни съоръжения в града. Днес водоподаването в засегнатите квартали бе реорганизирано от други източници.

В околните населени места - село Света Петка, село Пашово, село Грашево и махала "Мечо Корито", поради липса на алтернативни водоизточници водоподаването не е прекратено, но са въведени ограничения за ползването на питейната вода.

Продължава извършването на анализи за проследяване на показателите при краен потребител.

Министерството на здравеопазването препоръчва до приключване на проучването и отчитането на всички наблюдавани показатели водата от централното водоснабдяване в засегнатите населени места да не се използва за пиене и готвене.

Няма ограничения при употребата й за къпане и миене, уточняват от МЗ.