България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Финансист: Индексацията на пенсиите е полезна и необходима, но...

Проф. Христина Вучева и Иван Нейков коментират искането на БСП в ефира на Bulgaria ON AIR

21.04.2017 | 08:40 Редактор: Тодор Петров
Финансист: Индексацията на пенсиите е полезна и необходима, но...

Индексацията на пенсиите, която БСП поиска, е необходима и се прави винаги и навсякъде. Въпросът е, че трябва да се направят точни изчисления, но в никакъв случай това не може да стане през 2017 г. Това обясни в "България сутрин" бившият министър на финансите проф. Христина Вучева.

Според нея това може да се случи през 2018 г., но някой трябва да направи сериозен разчет.

"Хазната може всичко, стига някой да изясни политиката на управляващите и кои разходи имат предимство. Трябва да има обмисляне докрай. Преизчислението е полезно и необходимо, но трябва да се знаят последиците и искаме ли да ги платим", поясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Според разчетите на БСП индексацията на всички пенсии ще струва на бюджета около 800 млн. лева на година. Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика смята, че сумата ще е по-голяма и ще се плаща непрекъснато.

"Кутията на Пандора вече е отворена. Едните казват нещо, другите се опитват да ги надскочат. На БСП им е ясно, че няма да мине това предложение. Бюджетът не е в състояние да поема такива разходи", сподели той в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

По думите му едва към края на мандата на правителството ще има ресурс да бъде извършена тази стъпка. 

"Става дума за милиарди. Няма никакъв предварителен анализ на въздействието - плюсове и минуси", отбеляза Иван Нейков.