fallback

Стоян Сталев: За Турция е по-изгодно да не бъде член на Европейския съюз

Бившият ни посланик смята, че страната няма да получи никакви облаги при евентуално членство

20.04.2017 | 10:13 Автор: Василена Василева

Членството на Турция в Европейския съюз е недопустимо, това беше доказано с последния акт на страната, а именно референдумът. Това заяви в студиото на "България Сутрин"  Андрей Ковачев, евродепутат от групата на ГЕРБ.

Той е на мнение, че трябва да имаме прагматични отношения с Турция, тъй като сме съседни страни и сме си взаимно нужни и по отношение на сигурността и по отношение на икономиката.

Обезпокоителен е фактът, че много турски граждани, които живеят дългогодишно в демократичните условия на страни, членки на Еврпейския съюз и дори имат двойно гражданство, подкрепиха управлението на Ердоган, коментира още евродепутатът.

"Политиката на толерантност в много страни от Западна Европа не доведе до интеграцията на тези хора и те не подкрепиха демокрацията".

Бившият ни посланик в Турция Стоян Сталев от своя страна бе категоричен, че членството на Републиката в Европейския съюз е малко вероятно. Той заяви, че страната няма да получи нищо повече от едно членство по документи в Европейския съюз.

"Турция  е свободна в своето законодателство и не подлежи на никакъв контрол от европейските механизми, не е принудена да изпълнява директиви на Европейския съюз и положението, в което се намира в момента е много по-изгодно отколкото би било като член", подчерта още Стоян Сталев пред Bulgaria ON AIR.

Основната задача и предизвикателство пред сегашното правителство ще бъде Турция да не оказва влияние върху мюсюлмански малцинства в чужбина. За да се предотвратят нежелани последици трябва да има силна активна реакция.

"Турция просто пробва до къде може да упражнява своите суверенни права върху мюсюлмани извън страната", обясни Сталев.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback