България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Павета или асфалт? Столичани на нокти заради бул. "Дондуков"

Водят ли ремонтите до заличаване на историческия вид на София?

20.04.2017 | 08:33 Редактор: Тодор Петров
Павета или асфалт? Столичани на нокти заради бул.

Планираният за юни ремонт на столичния бул. "Дондуков" и подмяната на паветата с асфалт се превърна в ябълка на раздора между гражданите и Столичната община. Ремонтът предизвика недоволството на граждански организации, които се обявяват против проектирането.

"Не се знае колко ще струва и какво ще се изпълни. Искам да знам за какво си давам парите. Подмяната на паветата ще е тотално заличаване на историческия вид на града. Защо този булевард трябва да се прави еднопосочно? Какво ще се случи с пешеходните пътеки?", сподели пред Bulgaria ON AIR жена, която живее на бул. "Дондуков".

Тя е категорична, че не трябва да се плащат пари за асфалт, който по думите й ще бъде ремонтиран хиляди пъти.

Представител на една от гражданските организации посочи, че общината се опитва да противопоставя гражданите, които живеят в района на останалите столичани, за да може карането между тях да измести темата. 

"Не можахме да разберем визуализирано какво ще се случи на този булевард. Всичко се имитира и това е най-жалкото в ситуацията", отбеляза тя в "България сутрин".

Инж. Васил Начевски от Столичната община поясни, че са разработени няколко варианта за видовете настилки. 

"Предстои обществено обсъждане, след което ще се вземе решение за вида на настилката. Ще се съобразим с мнението на гражданите", категоричен бе той. 

Инж. Начевски допълни, че сумата за ремонта е обявена и информацията е достъпна за всеки. Реновирането на булеварда ще струва 1,6 млн. лева, а видът му предстои да бъде решен след обществено обсъждане.