България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Петзвезден прием: Шеф Иванов за храната на президенти, премиери и министри

Именно той и екипът му ще се погрижат за блюдата по време на Българското председателство на ЕС

18.04.2017 | 09:25 Редактор: Мария Аладжова
Петзвезден прием: Шеф Иванов за храната на президенти, премиери и министри

Предстоящото председателство на България на ЕС ще бъде истинско предизвикателство не само за политиците, но и за шеф-готвача Георги Иванов. Причината - именно той и екипът му ще се погрижат за храната на събитията от клас "А", на които ще присъстват президенти, министър-председатели и външни министри. 

Официалният старт на председателството е през януари, но приемите ще започнат още през октомври, а подготовката на шеф Иванов и екипа му - от септември. 

В "България сутрин" по Bulgaria ON AIR кулинарят на държавните глави сподели какви са спецификите на добрите блюда:

"Селекцията на продуктите, проверените доставчици, производители, които трябва да доставят тези продукти. Втората част е в самото изпълнение на ястията. Селективността на продуктите е най-важното нещо и след това технологията и съхранението", добави той. 

Подготовката на храната за приемите минава и през изрядна документация на всички продукти, съпроводена със сертификати за качество.

Шеф Иванов окуражи ентусиастите и не чак толкова приключенски настроените хора да приемат определени предизвикателства в храненето. Заради професионалното си изкривяване самият той бил доста взискателен към това, което яде:

"Аз се доверявам на две или три места в София, просто защото някак си виждам в едно ястие нещата, които са се случили в кухнята и начина на приготовление. Аз имам изключително силни вкусови рецептори. Има неща, които ме притесняват понякога и дори не консумирам храната".