България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С или без месо на великденската трапеза?

С наближаването на празника дебатът между вегани и месоядни отново е налице

12.04.2017 | 10:39 Редактор: Мария Аладжова
С или без месо на великденската трапеза?

Темата "за" и "против" вегантсвото и вегитарианството отново разбуни духовете, особено след като в социалните мрежи се появи видео на бившия италиански премиер Силвио Берлускони, който храни и гали агънца.  

Видеоклипът е на италианската Лига за защита на околната среда. В Италия, както и в България, е традиция на Великден да се пече агне, но и там дебатът между вегани и месоядни не стихва.

"Всеки трябва да прави това, което му е приятно, без да нарушава по този начин самочувствието, духа и здравето на останалите. Аз в никакъв случай не съм против веганите, но очаквам  от тях да ни възприемат съвсем нормално, защото в крайна сметка животът е много различен и прекрасен", коментира в "България сутрин" Ути Бъчваров.

Той е категоричен, че тези, които са решили да направят стъпка към вегетарианството, трябва много добре да проучат особеностите на този тип хранене. В противен случай рискуват да си причинят дисбаланс в организма, който е опасен за човешкото здраве.

Според кулинаря, когато човек иска да спазва определен режим на хранене, не е необходимо да го афишира и да натоварва емоционално останалите.

По темата говори и Йоанна Карацанева, която през годините е заявила твърда позиция против яденето на месо. Според нея Великденският пост обаче има не толкова физическа, колкото духовна символика:

"Постите не са толкова физически, колкото се цели наистина човек да съпреживее страданията на Христос и да се пречисти", коментира тя. 

Вижте още!