Молекулярната кухня - новата мания в Япония

Експериментира се с физичните и химичните свойства на храната, но вкусовете на продуктите се запазват

07.04.2017 | 21:30 Редактор: Иван Берберов
Молекулярната кухня - новата мания в Япония

Молекулярната кухня набира все по-голяма популярност в Япония. В страната на изгряващото слънце любителите на изтънчения вкус проявяват голям интерес към ястията с физични и химични трансформации. 

Нестандартното в този начин на приготвяне на храната е експериментирането с физични и химични свойства, запазвайки обаче вкусовете на продуктите. 

Ресторант в Токио предлага уникално ястие, наречено "Hot Spring Eggs", приготвени с тиква и тофу. Тиквата се смесва с гел от водорасли и калциев лактат. След това е замразен и изглежда като жълтък. 

Друго популярно ястие е така нареченото Пура, направено от леко сварени картофи и бекон. А пепелта е направена от сусам и други семена, но човек трудно може да различи истинската пепел от приготвената. 

Подобни кулинарни шедьоври припамват мнозина. Въпреки че свойствата на съставките са се променили, оригиналните аромати са запазени. 

Това е една приятна изненада за посетителите в ресторанта. Специалитетите се приготвят при ниска температура, за да се избегне увреждане на протеина в съставките. 

Едно е сигурно - молекулярната кухня е нов вид изкушение и доставя истинска наслада и фин вкус на ценителите.

Вижте още!