fallback

Кой и защо съкрати "Татковина" в учебниците за първи клас?

Актьорът Александър Сано разбуни духовете с коментар по темата

13.04.2017 | 09:59 Автор: Тодор Петров

Актьорът Александър Сано публикува в социалните мрежи възмутителен коментар по повод редактирана версия на стихотворението "Татковина" от читанката на дъщеря му за първи клас. 

"Всяка сутрин се събуждам с идеята, че това е абсолютно неправилно. Няма друго стихотворение, което да е изрязано. В този трети куплет се изброяват реки, няма нито една дума, която се налага да обяснявам какво означава", сподели той в студиото на Bulgaria ON AIR.

Александър Сано е категоричен, че тези стихотворения са основополагащи и не трябва да се пипат. 

"Когато ние бяхме ученици и дойде моментът да се изучава "О, Шипка!", стихотворението не беше изрязано", настоя актьорът.

Журналистът и водещ в Bulgaria ON AIR Милена Фучеджиева също бе категорична в "България сутрин", че е недопустимо да бъде съкратена творбата на Петко Славейков.

"Това е в читанката от 2012 г., а в читанката от 2015 г.  стихотворението изобщо го няма. Всичко, което е свързано с патриотизъм, се редактира с разбиранията за новия свят", коментира тя.

Екипът на "България сутрин" потърси издателство "Просвета" за коментар. Според тях основната задача на образованието е да ограмоти децата - да могат да четат и пишат. Затова произведенията се поднасят във вид, съобразен с тяхната възраст. 

Bulgaria ON AIR потърси гледната точка и на Министерството на образованието и науката. Евгения Костадинова, която е директор на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование", коментира в ефира на сутрешния блок, че в учебната програма за 1 клас по български език и литература няма посочени конкретни произведения, които да бъдат включени.

"Въпрос на избор на авторския колектив е какви произведения да предложи и по какъв начин, за да може детето да се ориентира в произведенията. Учебната програма се стреми към резултати от обучението. "Татковина" не присъства като пример в учебната програма за 1 клас", разясни тя.

Евгения Костадинова добави, че методисти преценяват доколко учебникът отговаря на учебната програма. След това всички учители от страната дават своето становище за този учебник.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback