Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Трябва да се въведе подкрепяща среда за учениците, смятат от ГЕРБ

Да не бъдат заклеймявани незнаещите ученици, а да им се помага, предложи Ирена Соколова пред Bulgaria ON AIR

10.03.2017 | 20:05 Редактор: Иван Берберов
Трябва да се въведе подкрепяща среда за учениците, смятат от ГЕРБ

В предаването "Денят ON AIR" представителят на ГЕРБ Ирена Соколова каза, че съществената промяна в закона за образованието би била знанията на ученика да преминават не просто през учебниците, а през това до колко родителите, учителите, бизнеса и държавата застават около ученика.

"Неграмотността на едно дете се дължи на това каква е семейната среда и колко тя е подкрепена, на това общността как се грижи за него и мотивацията на учителя", посочи Соколова в студиото на Кузман Илиев.

Тя добави, че трябва да се въведе подкрепяща среда за учениците, а не те да бъдат заклеймявани като незнаещи.

"Когато един ученик не знае, не той да бъде наказан, а да му се дадат още 3 часа следобяд или още 1 месец през ваканцията, в които той ще бъде подготвен", предложи тя.

Акцентът на разговора премина и към заплатите на преподавателите. По думите на Соколова увеличенията на заплатите на преподавателската гилдия са фиксирани. Тя подчерта, че това е било договорено със социалните партньори и синдиката на учителите.

Ирена Соколова коментира и въпроса за санирането, като посочи, че то "не е популистична мярка."

"Една голяма част от панелните блокове във градовете са с изтекъл срок на годност. Петдесет години е срока на панелните блокове. Когато бяха сондирани ядки от панелното съдържимо се видя, че те все още имат срок на годност, но тази инфраструктура, която ги държи, трябва да се обнови", каза Соколова пред Bulgaria ON AIR.

Вижте още във видеото: