България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Показаха новите учебници за първи и пети клас в ефира на Bulgaria ON AIR

Какво ще учат децата ни през 2017/2018 година? Темата коментират Емил Джасим и Никола Кицевски

16.11.2016 | 09:46 Редактор: Луиза Божинова
Показаха новите учебници за първи и пети клас в ефира на Bulgaria ON AIR

За пръв път в ефира на Bulgaria ON AIR бяха показани новите учебници за първи и пети клас - читанка, литература, география и икономика и изобразително изкуство. Те са одобрени от Министерството на образованието, предстои обаче одобрение и от учителите.

"Учебниците за първи и пети клас са направени по новите учебни програми и са по-различни от старите, по-амбициозни са от гледна точка на това да бъдат по-леки уроците и по-прагматични знанията", обясни издателят Никола Кицевски в предаването "България сутрин".

"В буквара това, което е различно е, че е въведен един твърд ред на буквите за всички буквари, защото те са няколко, така че децата, ако се местят от едно в друго училище, да стигат до една и съща буква", поясни той.

Преподавателят Емил Джасим пък подчерта, че учителят е важният в случая, а учебникът е помагало. "Учителят е този, който ограмотява ученика, а не буквара. Той е безценно помагало, но най-важно е какви са програмите, защото каквото и да направи един издател, той е длъжен да се съобрази с тези програми", каза Джасим в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.