България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Закриването на университет - диктатура или национализъм?

Целта на либералния модел е съсипване на националната държава, заяви бившият депутат от БСП Страхил Ангелов пред Bulgaria ON AIR

12.04.2017 | 09:55 Редактор: Иван Берберов
Закриването на университет - диктатура или национализъм?

Яростното проповядване на либералния модел, чиято цел е да съсипе националната държава, доведе до приемането на закона за закриване на Централноевропейския университет в Унгария, заяви бившият депутат на БСП Страхил Ангелов.

Неговият събеседник Любомир Стефанов от Центъра за либерални стратегии, смята, че много хора не са съгласни с президента на Унгария Виктор Орбан, който инициира закриването на университета.

"Орбан прави нещо, което намира за редно, но голяма част от унгарците не са съгласни. Той проведе референдум за ограничаване на правата на медиите преди една година и унгарците пак не го подкрепиха", обясни Стефанов в студиото на "България сутрин".

Ангелов смята, че националната държава е единствената възможна форма на управление и че образованието е отговорно за изграждането на тази идеология.

"Националната държава не може да бъде заменена с нищо друго за настоящия момент. Аз съм за държавно регламентиран капитализъм. Образованието е мястото, където може да бъде градена идеологията на националната държава," категоричен бе той пред Bulgaria ON AIR.

И допълни, че случващото се в Унгария не е крайна диктаторска политика, а националистическа.

От своя страна Стефанов посочи, че Виктор Орбан се опитва по всякакъв начин да намери причина за затварянето на университета, а подобна интервенция е категорично недопустима. 

Чуйте още!