България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналист иска да разбере как мислят най-страшните български убийци

Борислав Радославов събира в книгата "Изповеди от килията" истории от всички затвори в България

10.04.2017 | 09:54 Редактор: Жанета Нейкова
Журналист иска да разбере как мислят най-страшните български убийци

Журналистът Борислав Радославов в продължение на няколко години обикаля всички затвори в цяла България, за да изследва профила на най-страшните български убийци. Историите, които среща събира в книгата си "Изповеди от килията. Най-страшните български убийци". 

"Не трябва да забравяме за тези хора, те съществуват и рано или късно ще се влеят отново в обществото. Това разследване е един опит за психологически разрез да влезем в главите на тези хора и да проверим дали затвора превъзпитава, каквато е неговата функция или е инкубатор за още по-големи злосторници", разказва авторът в студиото на "България сутрин".

Радославов сподели пред Bulgaria ON AIR, че е успял да срещне чувството за вина по време на разговорите със различните затворници, но тя е присъствала само на думи:

"Вината я срещам повече на думи с користната цел да си намалят наказанието или други подобни облаги зад решетките"

Д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Специализираната болница по психиатрия "Св. Иван Рилски" в Курило също коментира темата в студиото. Тя отговори на въпроса какво прави един човек убиец?

"Когато има умисъл за деянието нещата са по-различни. Когато говорим за тежки умишлени престъпления е нещо съвсем различно, защото засяга нашата физическа и психическа цялост от извършителите", коментира Гълъбова.

Тя твърди, че хората, извършили тежки умишлени престъпления срещу личността като цяло са психопати.  

"Психопатията не е психично заболяване в тесния смисъл, а просто казано - лоша личностна структура", посочи д-р Гълъбова.

Директорът на Специализираната болница по психиатрия коментира и какви са белезите на тези хора: "Психопатите по правило са емоционално студени хора, несъчувстващи, несъпричастни, с лош контрол върху импулсите и със склонност да не спазват писаните и неписаните правила". 

Тя бе категорична, че този вид хора имат способността да не бъдат разпознавани лесно в обществото.