България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Епидемията от морбили с риск да се разрасне и у нас

Никой не е застрахован, а най-добрата предпазна мярка е ваксинацията, предупреди доц. Атанас Мангъров

10.04.2017 | 07:35 Редактор: Мария Аладжова
Епидемията от морбили с риск да се разрасне и у нас

Има сериозен риск епидемията от морбили да се разрасне и у нас, подобно на съседна Румъния. Инкубационният период на заболяването е около 21 дни, а от заразата не е застрахован никой, дори и най-заможните и образованите. 

За това предупреди в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница.

"Инкубационният период е около 21 дни обикновено. Нещата на всеки две три седмици се умножават, защото всеки от тези, които са се разболели, контактува с другия. Най-неприятното би било да се случи това, което става в Румъния, защото ние си мислим, че там епидемията е сред необразованите, най-бедните, докато там епидемията засяга и тия, дето са най-заможните части на страната", обърна внимание той.

По повод това, че у нас беше регистриран първият смъртен случай на заразено дете, доц. Мангъров коментира:

"Хората, които отказват да се ваксинират, трябва да знаят, че застрашават не само собствените си деца, но и околните. Ако хората около това дете бяха имунизирани, то нямаше да се разболее. Чрез всичките тези игри, които си играем, създаваме рискове, както за децата, така и за околните".

/По публикацията работи: Мария Аладжова/