България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

"Летопис на масонството в България" вдига мистерията около тайното общество у нас

Една от забележителните фигури, които се свързват с него е Георги Раковски, разказва проф. Румен Ралчев

06.04.2017 | 10:31 Редактор: Жанета Нейкова

Първи том на "Летопис на масонството в България 1807-2017" вдига мистерията около обществото на масоните у нас. Една от забележителните фигури, които се свързват с него е Георги Раковски.

"Историята по българските земи, свързана с масонството започва от 1807 година във Видин, където Осман Пазвантоглу, тогавашен сепаративен владетел прокарва тази идея от Сърбия, през Румъния, докато стига и в  България чак до Варна", разказа в студиото на "България сутрин" Великият приор на Ордена на рицарите тамплиери и един от авторите на летописа - професор о.р. ген. Румен Ралчев. 

Пред Bulgaria ON AIR Ралчев отбеляза, че Раковски има много писмени документи, свързани с масонството, включително и такива, изготвени лично от него.

"Преди няколко години излезе книга по темата "Кой съм аз?", върху която се направи постановка с голям успех. Това говори, че темата е разбираема за широката публика",  каза професорът.

Великият приор коментира как с масонството са ангажирани велики умове на българщината - писатели, художници и преди всичко политици. 

"Първият български масон е Архимандрит Ефрем от Кишинев, който е бил в една масонска ложа с основоположника на руската литература Александър Пушкин. Все контакти с видни световно личности, които не могат да не дадат отпечатък върху отношението, държанието, знанията и философията на българите", категоричен бе Ралчев.

 

 

1
0 rate up comment rate down comment 0
Ime Familia
преди 2 години
"Летопис на масонството в България" вдига мистерията около тайното общество у нас Сигнализирай за неуместен коментар