България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трябва ли правото на глас да зависи от уседналостта?

Трябва да има уеднаквяване на изборите, каза журналистът Петър Волгин пред Bulgaria ON AIR

05.04.2017 | 09:58 Редактор: Иван Берберов
Трябва ли правото на глас да зависи от уседналостта?

Журналистите Петър Волгин и Юлий Москов смятат, че въвеждането на уседналост от 3 месеца в Закона за българското гражданство, е добра идея. Според тях гласовете от чужбина не са от електорално значение.

 А според Димитър Иванов, наш сънародник, който живее в Швейцария, няма аргументи българите зад граница да бъдат лишени от правото си на глас.

"Тези промени в закона означават забрана, оценките не са пресилени. Това е скандал! Ограничават се тотално правата на българските граждани в чужбина. Няма аргумент тази 1/7 от обществото да не участва в изборите", заяви Димитър Иванов по директна връзка по Skype от Швейцария.

Журналистите от своя страна отговориха, че право на глас трябва да имат хората, които живеят там където се провеждат изборите.

"Трябва да има уеднаквяване на изборите. Право на глас трябва да имат хората, които ще живеят в държавата след тези избори", каза Волгин в студиото на "България сутрин".

А събеседникът му Москов заяви, че трябва това правило да се прилага за хората извън Европа. 

"От електорална гледна точка тези гласове нямат значение. Трябва тези 3 месеца да се прилагат за всички извън Европа", допълни Москов.

Попитани за казуса с бежанците и отменянето на постановление 208, журналистите казаха, че отмяната му е противопоставяне на общоевропейската политика. 

"Общините не се задължават да приемат бежанци, а им се дава право. Те са единствените реципиенти на парите от Брюксел. Наредбата функционира, но никой не е пожелал да приеме бежанец. Неговата отмяна е политически знак за противопоставяне на общоевропйската политика", обясни Юлий Москов.

Оценката, която той даде на служебния кабинет бе, че поведението не отговаря на правомощията им.

"Поведението на служебния кабинет е комично. Той отправи предложение до никого. Няма право да променя законите - това е провокация. Няма народно събрание - тези хора, на кого правят предложение за промяна в законите" даде оценката си той.

Въпреки това и двамата журналисти похвалиха служебния кабинет за провеждането на изборите. За гостите те бяха честни и регламентирани. А бъдещото правителство, според тях, не се знае колко време ще остане на власт.

"Ще се опитат да го изкарат, но ако е по-изгодно да се направят нови избори ще го направят", заяви Петър Волгин пред Bulgaria ON AIR.

Вижте още във видеото: