fallback

Смешни глоби за джигитите на пътя! Експерти: Законът да се промени

Йонко Иванов и Алекси Стратиев коментираха темата пред Bulgaria ON AIR

05.04.2017 | 08:40 Автор: Жанета Нейкова

Експерти се обединиха върху идеята, че новото правителство трябва да започне работа по Закона за движение по пътищата. 

"Слабото звено на предишния парламент бе, че експерти, които знаеха и можеха, не бяха поканени да участват в изготвяне на един нов закон", заяви в сутрешния блок "България сутрин" Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по автомото подготовка.

Другият гост в студиото Алекси Стратиев, който е експерт по пътна сигурност е на мнение, че последните промени, които се направиха през януари, тази година, показват, че не се мисли градивно и не се води разговор.

"Много неща трябва да се променят, почти целият закон трябва да се подреди! Сега глоба за неправилно паркиране е 50 лв., а за неправилно изпреварване 20, което е смешно", посочи Стратиев и допълни пред Bulgaria ON AIR, че Столична община е доста изостанала по темата за безопасност по пътищата.

Йонко Иванов изброи някои от най-честите нарушения, които шофьорите извършват ежедневно:

"Неправилното разположение на автомобилите върху платното за движение, нарушаването на маркировката там, където я има, преминаване на червен сигнал на светофара, неправилно паркиране", отбеляза той.

Според Алекси Стратиев проблемът на столицата е най-вече нейната инфраструктура.

"Тя е звездообразна - всички пътища водят към центъра, което създава сериозни затруднения, най-вече в пиковите часове", заключи експертът.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback